Oldalak

2011. július 21., csütörtök

Fehérje(atom)bomba...

...készült tegnap. Kissé béna kézzel főzőcskézek, de az élet ugye nem állhat meg. Drága Lány gyerekem, aki még nem nagyon szeret a konyhában sertepertélni( talán ennek én is oka vagyok, mert nagyon kicsi  a konyha és a sejhajom mérete mellett nehéz megtűrnöm mást is a konyhában magam mellett, meg hát magányos alkotó vagyok), de mivel az orvosnál Ő is látta a bibisemet, így saját önszántából segít nekem a konyhában. Szóval volt a hűtőben felhalmozódva tej, tejföl meg némi sajt. Ehhez már csak csirke mellre vágytam. Ezt a receptet egyébként Anyósomtól tanultam, vagy 27 éve amikor még a zsíros kenyér kenésén kívül nem tudtam mást főzni.
  • Azóta sokszor csináltam, mert nagyon szeretjük hidegen és melegen is egyaránt. Az adag amit leírok egy hadseregnek elég, de nálunk estére el is fog fogyni. összeszámoltam: tegnap este ettünk belőle négyen, ma ebédre hárman, és szerintem vacsorára ismét 4 fő jóllakik belőle. no nem is húzom a sorokat tovább:
  • Hozzávalók:2 filézett csirkemell 
  • egy nagy vödör 800grammos tejföl (persze lehet kevesebb is)
  • kb.: 3 dl tej (a normál arány 2dltejfölhöz 1dl tej)
  • két ek. liszt
  • 1 tojás
  • esetleg bors
 A húst ami lehet pulyka mell is de csirkéből az igazi, falatkákra vágtam megsóztam majd egy tepsibe borítottam kis olajjal nyakon öntve. Majd a többi hozzávalót egy edényben egyneművé kevertem, majd ráöntöttem a húsra amit nem árt ha jól ellep, mert nagyon finom massza kerekedik belőle. előmelegített sütőben fedetlenül kb. 45 percig sütöttem, majd amikor a massza megszilárdult, a hús megpuhult reszelt sajtot sütöttem a tetejére. Persze ez egy hatalmas adagnak látszik, de azért nem kell megijedni tőle!:) ja és majd elfelejtettem: Rizibizivel, vagy sima rizzsel szoktam tálalni. Most kiskuktám kérésére kukoricás rizzsel tálaltam.
Most csak ez az egy kép készült



3 megjegyzés:

  1. Én is szoktam hasonlót csinálni, csak én paprikás lisztbe forgatom bele a befűszerezett hússzeleteket, arra teszek tejfölt és sajtot, aztán jöhet a következő réteg.

    VálaszTörlés
  2. Ez annyira finom, mi is szeretjük.

    VálaszTörlés
  3. Most olvastam valami hasonlót abbahagyhatatlan csirke néven valakinél. Egyre biztosabb, hogy meg fogom csinálni előbb utóbb :)

    VálaszTörlés