Oldalak

2011. október 28., péntek

Pályaválasztás...

... iskola választás előtt állunk. Ami ugye nem egyszerű feladat. Nagyon nagyon nem. Annak idején nekem sem jött össze. Nem voltam egyszerű gyerek, (felnőttnek sem vagyok az) és persze nekem sem volt elképzelésem se, hogy mit tanulnék, és mit dolgoznék szívesen. Sőt még jó tanuló sem voltam. Valami miatt a papír gyártást eltudtam volna képzelni. Hogy ezt honnan vettem  a mai napig sem tudom megmondani. A szüleim szerint a papírnak nem volt jövője. (azt hiszem ezt megcáfolandólag még ma is használunk papírt mondjuk erre is meg arra is), A másik elképzelésem a nyomda ipar volt. Ezt pesti pótanyám ültette belém. rengeteg "selejtes" és szebbnél szebb nyomdai mindenfélét hozott haza a Dörmögő Dömötör kivágható mellékletétől kezdve újságokat, mese könyveket. Szüleimnek valahogy ez sem tetszett. Hát ugye akkoriban sok szavam nem volt. Meg aztán más világ is volt annak idején. Aztán ruha ipari iskolában kötöttem ki. Na azt hiszem ez volt a lehető legrosszabb választás amit el lehet képzelni.( mert ugye Apu a sok egyéb szakmája közül kárpitos is volt.) és hát majd a varrásban fog tudni segíteni.. Inkább nem mondok semmit. Szóval már az első évet sem végeztem el a szakmunkás képzőben. Az okokról annyit, hogy sem az osztály társaimmal, sem a tanáraimmal nem jöttem ki. Valószínúleg azért mert nem voltam egyszerű gyerek. De azt hiszem ezt már említettem.
Annak idején amikor a Fiammal voltunk az iskola választás időszakában, majdnem egyértelmű volt, hogy Apja nyomdokaiba lép és villanyszereló lesz belőle. Aztán felmerült, hogy kertész lesz és fát nevel. Aztán rábeszéltük, hogy legyen villanyász aztán hobbiból lehet kertész is. Ami ugye célravezetőbb, mintha kertész lenne és onnan menne villanyt szerelni. Aztán végül is mindhárom megjelölt iskolába felvették, tehát ezt egy siker történetnek is elkönyvelhetjük.
De hát ugye nekem van egy Leánykám is. És hát ugye Ő sem egy egyszerű gyerek. és most iskola választás előtt vagyunk. Annyiból könnyebb a helyzet, hogy Ő pontosan tudja mi szeretne lenni. Legalább egy éve tudjuk, hogy kutyás rendőr. Ha kérdezte tőle valaki, hogy mi szeretne lenni, ez a válasza. Eddig jó. Na de a rendvédelmi szakközepet megszüntették Pesten pár éve. vidéken sok helyen van ilyen suli, de ha nem lenne muszáj nem küldeném kollégiumba. Ő menne. Végül is találtunk egy iskolát Pesten a Than Károly ökoiskolát, ahol van rendvédelmi és honvédelmi oktatás ahova SNI.- gyereket is felvesznek, nem kell központi felvételit írni, és alapjában véve jónak tűnik. Hát majd megnézzük a nyíltnapon.
 No eddig megvolnánk. De nem ártana még másik sulit is találni. Na ez aztán nagyon nehéz. Végül is kinéztem még Erzsébeten az Erzsébet Királyné szakiskolát ott érettségi után(innen lehet átnyargalni Adyligetre rendvédelmi szakközépbe, mert ugye ide csak érettségi után lehet menni) )  szóval fittness vellnesss asszisztens és vagy sportmasszőrnek  tanul plusz 2 évben.  És még egy másik suli ami 9-10. évben alapozó elmélyítő oktatás és utána szakmacsoportos képzés.
Szóval most itt tartunk. Ma bejelentettem magunkat nyílt napra. 3 iskolát nézhetünk meg tanítási idő alatt. kihasználjuk a lehetőséget. Aztán majd meglátjuk.
Nálatok, hogy zajlanak, zajlottak ezek a dolgok? Komolyan érdekel, hogy lehet igazán jól csinálni???

6 megjegyzés:

  1. Kitartást és sok sikert, azután sikeres felvételit kívánok Nektek. Egy éve ez még az én "cipőm" volt, de szerencsére jól alakultak a dolgok. A többi meg a gyerekeken múlik.

    VálaszTörlés
  2. Hát, nekem annak idején kötelező volt 'abba' a gimibe menni. Aztán kötelező volt főiskolára jelentkezni(mondjuk a szakot kiválaszthattam), a várost a szülők akarták (úgy intéztem, hogy ne jöjjön össze nekik... és elkerültem Egerbe). Szeretem a szakmámat, de lehetetlen vele elhelyezkedni, és annyi minden más lett volna (meg van ma is), ami érdekelne és meg is lehet belőle élni. Teszem azt, szívesen dolgoznék gyermekorvosként, varrónőként, fodrászként, de érdekel a természetgyógyászat és a kozmetika is. Hát ezeket a hajlamaimat a szappanjaimban élem ki. Érdekes módon a húgom két évvel fiatalabb, neki már bármit szabad volt - hát, sokkal jobban járt...

    VálaszTörlés
  3. Írjatok csak, nekem két év múlva kell rágódni ezen. Bár a lányom gimibe megy, már tudjuk hová, ő akar oda menni. Szóval nem tűnik annyira rágódósnak, mert reál a gyermek, majd választ a gimi után fősulit, szakosat.
    És újságíró szeretne lenni...

    VálaszTörlés
  4. Sajnos semmi értelmes tippem nincs. Mi voltunk pályaválasztási "kiállításon" (vagy mifenén!) tömeg volt és lökdösődés, zaj és nem fértünk oda semmihez, senkihez. Mondjuk kaptunk pogácsát...

    VálaszTörlés
  5. Andicsek nekem már felnőtt gyerekeim vannak.....így visszaemlékezve a pályaválasztásnál határozott elképzelésük volt.......mi elfogadtuk.....megtalálták a helyüket az életben.
    A felhívásra visszatérve.....a képet úgy tudod átvinni, hogy a jobb egérgombbal ráklikkelsz a képre.....fájl......mentés másként, és már teheted az asztalodra....onnét már úgy működik mintha bejegyzéshez illesztenél fényképet. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  6. Nagymamis! köszönöm, sikerült!

    VálaszTörlés