Oldalak

2012. április 20., péntek

Vacsoracsata...

... néven indult egy verseny egy évvel ezelőtt Autumn jóvoltából a Kutya és konyha blog gazdájának noszogatásának hatására indult a blogom. Mindenféle tekintetben kihívás volt számomra, hiszen előtte azt sem tudtam, hogy a blogot eszik e vagy isszák.Kicsikató -t kértem meg, hogy segítsen - pontosítok. Ő volt aki "közzé tette" nekem akkor az első bejegyzésemet. Fényképező gép sem volt előtte a kezemben, nem hogy étel fotók elviselhető minőségű készítése... ááá ez a mai napig nem jött össze, de talán a leírással együtt élvezhető az amit elkészítek. Itthon a családnak mindenképpen. Ezt a méreteink is alátámasztják. Bevallom Nektek, hogy ez a mostani forduló nem kedvezett a hangulatomnak. Alkotói írói és sok minden más egyéb válságban is szenvedek, de valami halvány fény  talán pislákol az alagút végén. Fogadjátok hát szeretettel az fordulóra beküldött pályázatomat, és Autumn blogján a nevem bemondásával szavazzatok rám, ha tetszett  az amit főztem. Bár 100%-ban nem felel meg az összes kívánalomnak, de egy kis jóindulattal talán belefér:)
Tehát nézzük:
zöldborsó leves vaj galuskával


Ennek a levesnek az elkészítése igazán nem nagy kunszt. Bár én csak néhány éve készítem leves betétnek a vaj galuskát. Változatosabbá teszi az egyszerű zöldség levest. Nos fázis fotókat nem készítettem, de egyszerű elkészíteni. egy kisebb diónyi vajat v. margarint mikróban felolvasztok, hagyom kihűlni, majd sóval borssal ízesítve elkeverek benne egy kisebb tojást, majd kevés liszt hozzáadásával nokedli tészta sűrűségű masszát kutyulok. A leves készítése is roppant egyszerű. egy fazékba kb 1 liternyi vizet 2 bármilyen leves kockával felforralom majd beleteszem az apróra vágott zöldséget, majd jól puhára főzöm. A főzés utolsó néhány percében kiskanállal beleszaggatom a galuskákat. pár perc főzés után  fogyasztható a finom leves. Igaz pici gyermeknek nem adható a galuska de ha nagyobbacska a gyermek, élvezettel "vadászhatja" a tányérjában lévő finomságokat!:)

Második fogás is inkább nagyobbacska csemetének adható étel, de szerintem akkor is kell ugye enni valamit, ha már rágni tanítjuk a kisgyermeket.

Lássuk hát mit találtam ki
tejben sült csirkemellfilé karfiol takaróban egyszerűen rizzsel

Ez az egyszerű étel maradék feldolgozás keretei között készült, ugyanis hétvégén rántott karfiolt és csirke mell filét készítettem, nos a maradékot használtam fel. a husit icipici apró darabokra vagdaltam majd egy jénai tál aljára terítettem, sóval borssal ízesítettem, de ez utóbbi el is maradhat, majd ráterítettem a pici virágaira szedett karfiolt. majd 4dl 1.5% tejhez 2dl 10%- tejszínt öntöttem majd egy tojás és egy kis liszt pici só került még bele, amivel nyakon öntöttem a tálban lapító cuccot. Majd előmelegített sütőben lefedve puhára pároltam, sütöttem. reszelt sajtot is lehet tenni rá, de most ez elmaradt. Sima zacskós rizst kínáltam mellé alá natúr. Villával alaposan összenyomkodva kicsiknek is ehető. Talán már egyedül is megpróbálkozhat vele.

és végül az örök klasszikus. A tejbepapi. Hogy pontos legyek tejbegríz Andi módra.
Gyermekkoromban a menzán imádtam az állagát az ízét. Úgy ahogy kaptuk: folyékonyan kakaóval össze maszatolva. Nagymamám is finom tejbegrízt csinált, de valahogy nem volt az igazi.
Néhány évnyi kísérletezés után megalkottam a számunkra leginkább megfelelő állagú ízű papit.
hát lessétek meg én hogyan készítem:
Tejbepapi Andi módra

Hozzávalók: 1L tej másfél 2dl víz csészényi búzadara kis darabka margarin vagy vaj 2evőkanál cukor. Mielőtt bármi történne a grízt beleborítom egy edénybe és felöntöm annyi vízzel ami legalább 2-3 centire ellepi. majd ha jól megdagadt beleöntöm egy szitába, megszabadítom a víztől. Közben felforralom a tejet, beleteszem a margarint majd a kézi habverő segítségével puhára főzöm a grízt,majd ekkor adom hozzá a cukrot. Tányérokra adagolva kakaóval, lekvárral, fahéjjal ízesítve jól felfaljuk, persze csak ha van még hely.

Tudom, hogy nem az egészséges táplálkozás jegyében készültek ezek az ételek, de jól beváltak.
Annyi bizonyos, ha újra kezdhetném, persze a jelenlegi eszemmel, másképp máshogy és más ételekkel etetném a gyermekeimet, de hát ugye ez már a múlt. Talán majd egyszer az unokáimnál hasznosíthatom azt a tudást amit Tőletek Kedves blogos társaimtól tanultam!
Kérlek zarándokoljatok el Autumn-hoz és szavazzatok rám!!!
Köszönöm!
Andicsek

8 megjegyzés:

  1. Kedves Andicsek! Feltettem a blora! Sok puszi Neked!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom menűt állítottál össze! Nem tudom hogy melyik héten következem a játékban , de én is borsólevest tervezek főzni, bár akkor más társasággal kerülök egy virtuális asztalhoz. Nagyon guszta a terítéked!

    VálaszTörlés
  3. Autumn köszönöm szépen! és a munkádat is! nemkevés az amit teszel értünk:)
    Kedves Éva! nincs két egyforma borsóleves, én szeretem mindenképpen:)) sajnos a tálalás nem az erősségem de örülök, hogy tetszik!:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. SZia Andicsek! nekem a te menüd a favoritom, egyszerűen mind a 3 étel "talált-süllyedt"....végre egy ötlet, hogyan tudnám hasznosítani a maradék rántott karfiolt (bár a lányom a múltkor egész nap azt evett magában, így elfogyott)....a borsólevest én teljesen máshogy készítem, de mindenhogyan nagyon finom étel, a tejbe papi meg a jolly joker, nincs az a finnyás gyerek, aki ne szeretné :-)
    nem tudom, hogy csak nekem van-e proglémám Autumn blogján a megjegyzés írással, de egyszerűen nem tölti be :-( remélem így is elfogadja, a szavazatom a tiéd :-)

    VálaszTörlés
  6. Andicsek! Ez egy csuda klassz menü. Egyszerű, de nagyszerű. Csináltam én Julia Child Burgundi marharaguját és erre mit mondott a család? Hát nem rossz, de egy jó marhapörkölt is van ilyen jó és csak harmad annyi idő elkészíteni. A tejbegrízed teljesen más, mint az enyém a blogon, de azaz érzésem, ez az igazi gyerekkori élmény-íz, amire jó emlékezni. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon fincsit főztél te is!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon klassz lett a menüd, mindegyiket szeretem belőle:) Főleg a karfiolos csirkét:) Gratulálok, örülök, hogy játszottál te is:)

    VálaszTörlés